Search

Συμβουλευτική υποστήριξη και κατάρτιση ανέργων σε επιχειρηματικές δεξιότητες οικονομικών δραστηριοτήτων της RIS3 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Η δράση αφορά στην παροχή επαγγελματικής συμβουλευτικής, επαγγελματικής κατάρτισης, πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων και εξειδικευμένης συμβουλευτικής επιχειρηματικότητας σε ανέργους (π.χ. πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες και πρώην ιδιοκτήτες πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, άνεργοι νέοι επιστήμονες με ειδικότητες που σχετίζονται με τις οικονομικές δραστηριότητες της RIS3 για την Περιφέρεια Πελοποννήσου) για αντίστοιχα δυναμικά επαγγέλματα και ειδικότητες. Η δράση συμβάλλει στον ειδικό στόχο 2Α1.1 «Διεύρυνση του επιχειρηματικού ιστού και της απασχόλησης με καινοτομικές δραστηριότητες».
Πιο συγκεκριμένα, ανά ωφελούμενο προβλέπεται ο συνδυασμός των εξής ενεργειών:
A. Επαγγελματική συμβουλευτική της οποίας η διάρκεια θα διαφοροποιείται αναλόγως με α) τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τις ιδιαίτερες ανάγκες των ωφελούμενων, β) τις επαγγελματικές απαιτήσεις των ειδικοτήτων και των οικονομικών δραστηριοτήτων που άπτονται της επιχειρηματικής στόχευσης / ενδιαφέροντος των ωφελουμένων, γ) τον βαθμό καινοτομίας της επιχειρηματικής ιδέας.

  • Οι υπηρεσίες της συμβουλευτικής θα παρέχονται πριν την έναρξη (pre-start) της όποιας επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  • Οι εξειδικευμένες υπηρεσίες coaching που παρέχονται πριν την έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας (pre-start) έχουν στόχο να καταστήσουν τους λήπτες των σχετικών υπηρεσιών ικανούς να αποσαφηνίσουν και να αξιολογήσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες.
  • Οι εξειδικευμένες υπηρεσίες pre-start coaching συνδέονται με τις υπηρεσίες της εξειδικευμένης συμβουλευτικής επιχειρηματικότητας, που προβλέπονται στην τέταρτη (Δ’) ενέργεια της παρέμβασης.
    Ενδεικτικά, η παροχή των εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών περιλαμβάνει τα εξής:
  • Διερεύνηση αναγκών
  • Προσωπικό και επαγγελματικό απολογισμό
  • Υποστήριξη προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης
  • Ανάπτυξη και επεξεργασία του ατομικού σχεδίου δράσης

Β. Επαγγελματική κατάρτιση, που περιλαμβάνει:
Β.1. Πρόγραμμα κατάρτισης σε οριζόντιες δεξιότητες ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας.
Ενδεικτικά, στο πλαίσιο της κατάρτισης αυτής οι ωφελούμενοι θα μαθαίνουν να εντοπίζουν επιχειρηματικές ευκαιρίες, να εκπονούν επιχειρησιακά σχέδια, να καθοδηγούν άλλους, να διαχειρίζονται το χρόνο και τους κινδύνους, τα επικοινωνούν αποτελεσματικά, να αναλύουν την αγορά, να εφαρμόζουν τεχνικές διαχείρισης ποιότητας, να οργανώνουν τις λειτουργίες της επιχείρησης, να κοστολογούν προϊόντα και υπηρεσίες, να οργανώνουν και να προωθούν τις πωλήσεις, να σχεδιάζουν και να
υλοποιούν την προβολή της επιχείρησης, να αναλύουν και να παρακολουθούν τα οικονομικά της επιχείρησης, να αξιοποιούν τις ΤΠΕ για τις ανάγκες της επιχείρησης, να εφαρμόζουν τη νομοθεσία υγιεινής, ασφάλειας, προστασίας του περιβάλλοντος και της εργασιακής νομοθεσίας.
Β.2. Κατάρτιση σε εξειδικευμένα θεματικά αντικείμενα, που αφορούν είτε στο περιεχόμενο και τις ανάγκες δυναμικών επαγγελμάτων σε οικονομικές δραστηριότητες της Περιφερειακής RIS3, είτε και στην ανάδειξη, εισαγωγή και εκμετάλλευση καινοτομιών στα πλαίσια σύνταξης, μελλοντικά, από τους ωφελουμένους επιχειρησιακών σχεδίων για την πιθανή έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η κατάρτιση θα πραγματοποιηθεί από πιστοποιημένους παρόχους συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης.
Γ. Πιστοποίηση των αποκτηθέντων γνώσεων και δεξιοτήτων σε οριζόντιες η και θεματικές ειδικότητες. Η πιστοποίηση θα πραγματοποιηθεί από διαπιστευμένους παρόχους πιστοποίησης φυσικών προσώπων.
Δ. Εξειδικευμένη συμβουλευτική επιχειρηματικότητας. Η συμβουλευτική αυτή παρέχεται μέσω ατομικών συνεδριών, στόχος των οποίων αποτελεί η υποστήριξη των ωφελουμένων ώστε να μπορούν να εκπονούν επιχειρησιακά σχέδια.
Η δράση θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τους όρους και τις διαδικασίες που ορίζονται στο υπ. αριθμ. 79732/27-7-2020 (ΑΔΑ: 6ΨΠΨΜΤΛΡ-ΘΞΔ) έγγραφο της Εθνικής Αρχής Συντονισμού / ΕΥΣΕΚΤ με θέμα «Πλαίσιο ποιοτικών προδιαγραφών για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) προγραμμάτων Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ)».
Ως προς τη μεθοδολογία υλοποίησης της δράσης, οι ενέργειες της επαγγελματικής συμβουλευτικής, της κατάρτισης, της πιστοποίησης και της εξειδικευμένης συμβουλευτικής επιχειρηματικότητας θα υλοποιηθούν μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών, τηρουμένων των προβλεπόμενων στις ισχύουσες διατάξεις περί ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων.
Για τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της δράσης οι δυνητικοί δικαιούχοι δύνανται να συνεργαστούν μεταξύ τους. Στην περίπτωση αυτή οι δικαιούχοι που αποτελούν τους κύριους φορείς της πράξης, θα υποβάλλουν στην πρότασή τους σχέδιο Μνημονίου Συνεργασίας με κατανομή έργου/δραστηριοτήτων και αντίστοιχων πόρων ανά συμπράττοντα φορέα (σύμφωνα με το συνημμένο στην πρόσκληση υπόδειγμα). Η Προγραμματική Σύμβαση, όπου αυτή συνάπτεται ή πρόκειται να συναφθεί, πραγματοποιείται σύμφωνα με τις κείμενες γενικές και ειδικές διατάξεις που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία.

Διαρθρωτικό Ταμείο: ΕΚΤ

Αριθμός Πρόσκλησης: ΠΕΛ80, Α/Α ΟΠΣ: 4126

Πρόγραμμα: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Πελοποννήσου 2014-2020

Περίοδος Υποβολής

Έναρξη: 20/02/2020

Λήξη: 04/09/2020

Προϋπολογισμός: 800.000,00 €

Αρχείο

Περισσότερες Πληροφορίες

Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠ Περιφέρειας Πελοποννήσου
Σταματίνα Ξύγκου

Τηλ: 2713 601387

E-mail: sxygou@mou.gr

URL: www.eydpelop.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn