Στρατηγική |
Η ενδυνάμωση της τεχνογνωσίας και της επιχειρηματικής δυναμικής του αγροδιατροφικού τομέα της Περιφέρειας, η αναβάθμιση και διατήρηση του ανθρώπινου κεφαλαίου, η δημιουργία κρίσιμης μάζας συνεργαζόμενων επιχειρήσεων και η αναβάθμιση της θέσης τους σε διεθνείς αλυσίδες αξίας. |
Γενικοί στόχοι
|
- Η παραγωγή και αξιοποίηση νέας γνώσης – τεχνογνωσίας στον αγροδιατροφικό τομέα για την αναβάθμιση των τοπικών προϊόντων και την ανάπτυξη ποιοτικά αναγνωρίσιμων τροφίμων και ανάδειξη τοπικών προϊόντων για ειδικές κατηγορίες πληθυσμού και ανάδειξη των γευσιγνωστικών χαρακτηριστικών τους σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερες προτιμήσεις ομάδων καταναλωτών ή αγορών,
- Η ενίσχυση και διατήρηση του ανθρώπινου δυναμικού και των δεξιοτήτων καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα,
- Η υποστήριξη των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα στην διεθνοποίηση των εργασιών του, η δημιουργία εθνικών και διεθνών συμπράξεων,
- Η δικτύωση των εμπλεκομένων επιχειρήσεων, φορέων και ερευνητικών ιδρυμάτων, η επαγγελματική υποστήριξη της εφαρμοσμένης καινοτομικής επιχειρηματικότητας, και η διάχυση των αποτελεσμάτων της έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης,
- Η πλήρης καθετοποίηση του συστήματος πρωτογενής παραγωγή — μεταποίηση- τυποποίηση — εμπορία.
|
Προτεραιότητες |
Παραγωγή νέων αγροδιατροφικών προϊόντων/πιστοποίηση ποιότητας υφιστάμενων, Ποιότητα, πιστοποίηση και εξωστρέφεια, Ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού Χρήση των ΤΠΕ για την αγροδιατροφή και το Περιβάλλον, Ανάδειξη της Πελοποννησιακής γαστρονομίας |
Στρατηγικές Δράσεις |
Συντονισμός της ανάπτυξης του γαστρονομικού τουρισμού μέσω ενός κεντρικού φορέα σε επίπεδο Περιφέρειας, Δημιουργία Τοπικού Σήματος Ποιότητας, Καταγραφή και Ανάπτυξη του Γαστρονομικού Τουριστικού Χαρτοφυλακίου της Πελοποννήσου, Προβολή και Επικοινωνία, Έρευνα και Ανάπτυξη, Κατάρτιση, Τοπικές Διασυνεργασίες και Δικτύωση (Clusters) |
Ώριμες Δράσεις |
Σύσταση επιχειρησιακής ομάδας στον κλάδο του οίνου με έμφαση στην παραγωγή και πιστοποίηση γενετικού πολλαπλασιαστικού υλικού των τοπικών ποικιλιών Σύσταση επιχειρησιακής ομάδας για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, έμφαση στην προσαρμογή των παραδοσιακών θερμοκηπίων λαχανικών σε νέες τεχνολογίες και τεχνικές (υδροπονία, αεροπονία), επέκταση σε νέα είδη, Σύσταση επιχειρησιακής ομάδας για την εφαρμογή Γεωργίας Ακριβείας σε επιλεγμένες καλλιέργειες |