Search

Πολιτική RIS

Το αναπτυξιακό όραμα της Περιφέρειας για την περίοδο 2014 -2020, όπως αυτό εκφράζεται στο ΠΕΠ Πελοποννήσου, είναι «Πελοπόννησος πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής στην Ελλάδα και στην Ευρώπη με την μεγιστοποίηση της αξιοποίησης του ανθρώπινου και τεχνολογικού κεφαλαίου».

Αυτό το αναπτυξιακό όραμα υιοθετήθηκε κατά τη διαβούλευση που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, με τους τοπικούς κοινωνικούς, οικονομικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς και σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Το όραμα αυτό προσδιορίζει και τον Στρατηγικό Στόχο της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την περίοδο 2014 – 2020, ο οποίος είναι: «Καινοτόμος και αειφόρος αυτοτροφοδοτούμενη εξωστρεφής ανάπτυξη, με διασφάλιση της χωρικής και κοινωνικής συνοχής».

Η εξυπηρέτηση του αναπτυξιακού οράματος της Περιφέρειας μπορεί να εξυπηρετηθεί μέσω του ριζικού εκσυγχρονισμού των βασικών κλάδων της οικονομίας της Περιφέρειας μέσω της αναβάθμισης του τεχνολογικού εξοπλισμού και την εισαγωγή της καινοτομίας, μέσω της βελτίωσης της παραγωγικότητας και της αύξησης της προστιθέμενης αξίας σε επίπεδο τομέων παραγωγής καθώς και της δημιουργίας ισχυρών οριζόντιων και κάθετων διακλαδικών και διατομεακών σχέσεων αλυσίδων αξίας με διασφάλιση και προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβαλλοντικού και πολιτιστικού αποθέματος.

Η υλοποίηση του οράματος αυτού μπορεί να δημιουργήσει τις απολύτως απαραίτητες νέες θέσεις εργασίας που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιστροφή της πληθυσμιακής αποδυνάμωσης.

Ένα από τα πλέον ουσιαστικά μέσα για την επίτευξη του οράματος αυτού είναι και η Περιφερειακή Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης.

Τρείς γενικοί στόχοι – στρατηγικές κατευθύνσεις για την RIS3 της Περιφέρειας Πελοποννήσου που είναι

  • Ανανέωση παραδοσιακών κλάδων με τον προσανατολισμό σε δραστηριότητες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας και νέες market niches,
  • Εκσυγχρονισμός με την υιοθέτηση και τη διάδοση νέων τεχνολογιών,
  • Διαφοροποίηση από υφιστάμενες εξειδικεύσεις με συναφή πεδία.

Στόχοι Στρατηγικής Έξυπνης εξειδίκευσης

Οι τρεις Γενικοί Στόχοι της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης εξυπηρετούνται από τέσσερις ενότητες παρεμβάσεων και μια οριζόντια που αφορά τη βελτίωση των υποδομών ευρυζωνικότητας και την αύξηση της χρήσης ΤΠΕ από επιχειρήσεις και αποτυπώνονται στο κατωτέρω Διάγραμμα.

Σύστημα διακυβέρνησης και περιφερειακής δομής λήψης αποφάσεων

Για την διακυβέρνηση της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης αποφασίσθηκε η δημιουργία δύο επιπέδων με διακριτά καθήκοντα και αρμοδιότητες που είναι:

Α) Το Επιτελικό Επίπεδο: Αφορά τη χάραξη πολιτικής και τη λήψη αποφάσεων.

Β) Το Εκτελεστικό Επίπεδο: Αφορά την τεκμηρίωση, το συντονισμό και την εφαρμογή της διαμορφωθείσας πολιτικής.

Σύστημα διακυβέρνησης και περιφερειακής δομής λήψης αποφάσεων

Για την διακυβέρνηση της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης αποφασίσθηκε η δημιουργία δύο επιπέδων με διακριτά καθήκοντα και αρμοδιότητες που είναι:

Α) Το Επιτελικό Επίπεδο: Αφορά τη χάραξη πολιτικής και τη λήψη αποφάσεων.

Β) Το Εκτελεστικό Επίπεδο: Αφορά την τεκμηρίωση, το συντονισμό και την εφαρμογή της διαμορφωθείσας πολιτικής.

Κάθε επίπεδο στελεχώνεται από τους κάτωθι φορείς / όργανα:

A) Επιτελικό Επίπεδο

Στο επίπεδο αυτό περιλαμβάνονται τα όργανα διοίκησης της Περιφέρειας τα οποία είναι αρμόδια για την χάραξη πολιτικής για την έρευνα και καινοτομία στην Περιφέρεια, καθώς και την λήψη / επικύρωση αποφάσεων στους τομείς αυτούς. Αυτά είναι ο Περιφερειάρχης και το Περιφερειακό Συμβούλιο οι οποίοι λαμβάνουν αποφάσεις στη βάση εισηγήσεων που υποβάλλονται από το Περιφερειακό Συμβούλιο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου.

B) Εκτελεστικό Επίπεδο

Στο επίπεδο αυτό εντάσσονται οι φορείς που έχουν την ευθύνη της εφαρμογής της περιφερειακής RIS3, καθώς και οι τελικοί δικαιούχοι των σχετικών δράσεων.

Ο βασικός φορέας εφαρμογής της ΠΣΕΕ Πελοποννήσου είναι το Κέντρο Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας Πελοποννήσου (ΚΜTΚ-Π). Το Κέντρο θα λειτουργεί ως μία και μοναδική πύλη επιχειρηματικότητας, ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας στο περιφερειακό επίπεδο και αποτελεί τον εκτελεστικό φορέα των εισηγήσεων του ΠΣΚΕ.

Μέχρι την πλήρη λειτουργία του Κέντρου Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας Πελοποννήσου προβλέπεται η πρόσληψη Τεχνικού Συμβούλου για την υποστήριξη της εφαρμογής της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης 2014-2020 της Περιφέρειας.

Λοιποί Φορείς διαχείρισης

Πρόκειται για «εξωτερικούς φορείς» που συμμετέχουν στο σύστημα διακυβέρνησης της ΠΣΕΕ – Πελοποννήσου, οι οποίοι έχουν την αρμοδιότητα της διαχείρισης των δράσεων της που χρηματοδοτούνται από τα τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ –ΣΕΣ Ενδεικτικά αναφέρονται:

  • Οι Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης (ή/ και Ενδιάμεσοι  Φορείς Διαχείρισης) των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία 2014-2020, Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 -2020, ΕΠ Αλιείας κλπ.).
  •  Τα αρμόδια όργανα της ΕΕ που είναι επιφορτισμένα με τις οριζόντιες πρωτοβουλίες όπως HORIZON 2020, COSME LIFE κλπ).

Φορείς υλοποίησης

Το σύνολο των δικαιούχων των δράσεων (δικαιούχοι για τα έργα κρατικών ενισχύσεων, ανάδοχοι για την παροχή υπηρεσιών, κλπ). Πρόκειται, για εξωτερικούς φορείς που συμμετέχουν στο σύστημα διακυβέρνησης της ΠΣΕΕ και είναι αυτοί που θα υλοποιήσουν τις δράσεις (Δικαιούχοι, Ανάδοχοι κλπ.).

Ενημέρωση

Οριστικός Πίνακας Αποτελεσμάτων και Αποφάσεις Ένταξης και Απόρριψης Πράξεων Κρατικών Ενισχύσεων στο πλαίσιο της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για την δράση 3.a.2.2 “ Ενίσχυση της ίδρυσης / εκσυγχρονισμού ΜΜΕ επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με έμφαση στην καινοτομία και την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών”

«Αποφάσεις Ένταξης και Απόρριψης Πράξεων Κρατικών Ενισχύσεων στο πλαίσιο της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για τη δράση 2.b.2.3 «Ενίσχυση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τον εκσυγχρονισμό τους μέσω της χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) καθώς και συστημάτων αυτοματισμού” στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 2014-2020 με Κωδικό Πρόσκλησης ΚΕ-ΠΕΛ-03»